Hladina železa v krvi môže byť kľúčom k spomaleniu starnutia

železo v krvi

Vedci identifikovali gény spojené so starnutím, ktoré by mohli pomôcť vysvetliť, prečo niektorí ľudia starnú rôznym tempom.

Medzinárodná štúdia s použitím genetických údajov od viac ako milióna ľudí naznačuje, že udržanie zdravých hladín železa v krvi by mohlo byť kľúčom k lepšiemu starnutiu a dlhšiemu životu.

Zistenia by mohli urýchliť vývoj liekov na zníženie chorôb súvisiacich s vekom, predĺžiť zdravé roky života a zvýšiť šance na život do staroby bez chorôb.

Vedci z Edinburskej univerzity a Ústavu Maxa Plancka pre biológiu starnutia v Nemecku sa zamerali na tri opatrenia spojené s biologickým starnutím – životnosť, roky života bez choroby (zdravotný stav) a extrémne dlhá životnosť (dlhovekosť).

Biologické starnutie – miera, s akou naše telá v priebehu času klesajú – sa medzi ľuďmi líši a vedie k najsmrteľnejším chorobám na svete vrátane srdcových chorôb, demencie a rakoviny.

Vedci zhromaždili informácie z troch verejných súborov údajov, aby umožnili analýzu v bezprecedentných detailoch. Kombinovaný súbor údajov zodpovedal štúdiu 1,75 milióna životov alebo viac ako 60 000 ľudí s extrémne dlhou životnosťou.

 

Tím určil desať oblastí genómu spojených s dlhou životnosťou, zdravím a dlhovekosťou. Zistili tiež, že génové sady spojené so železom boli nadmerne zastúpené vo svojej analýze všetkých troch mier starnutia.

Vedci to potvrdili pomocou štatistickej metódy – známej ako Mendelianova randomizácia – ktorá naznačuje, že gény, ktoré sa podieľajú na metabolizovaní železa v krvi, sú čiastočne zodpovedné za zdravý dlhý život.

Hladina železa v krvi je ovplyvňovaná stravou a abnormálne vysoké alebo nízke hladiny sú spojené s chorobami súvisiacimi s vekom, ako je Parkinsonova choroba, ochorenie pečene a pokles schopnosti tela bojovať s infekciou v staršom veku.

Vedci tvrdia, že navrhnutie liečiva, ktoré by mohlo napodobniť vplyv genetickej variácie na metabolizmus železa, by mohlo byť budúcim krokom na prekonanie niektorých účinkov starnutia, je však potrebná opatrnosť, ktorá si vyžaduje viac práce.

Štúdiu financovala Rada pre lekársky výskum a uverejňuje sa v časopise Nature Communications .

Z verejne dostupných serverov Zenodo, Edinburgh DataShare a Genomics Longevity boli stiahnuté anonymizované súbory údajov spájajúce genetické variácie so zdravotným rozpätím, životnosťou a dlhovekosťou.

Paul Timmers z Usherovho inštitútu na Univerzite v Edinburghu uviedol: „Tieto zistenia nás veľmi nadchli, pretože dôrazne naznačujú, že vysoké hladiny železa v krvi znižujú naše zdravé roky života a udržanie týchto hladín pod kontrolou by mohlo zabrániť poškodenie súvisiace s vekom. Špekulujeme, že naše zistenia o metabolizme železa môžu tiež začať vysvetľovať, prečo veľmi vysoké hladiny červeného mäsa bohatého na železo v strave súvisia s vekom podmienenými stavmi, ako sú srdcové choroby. “

Dr. Joris Deelen z Inštitútu Maxa Plancka pre biológiu starnutia v Nemecku uviedla: „Našim konečným cieľom je zistiť, ako je starnutie regulované, a nájsť spôsoby, ako zvýšiť zdravie počas starnutia. Desať regiónov genómu, ktoré sme objavili, sú spojené s dĺžka života, dĺžka života a dlhovekosť sú vzrušujúcimi kandidátmi na ďalšie štúdium. “

Poznámka od  Empiga:

 

„Som pravidelným darcom krvi a držiteľom Jánskeho bronzovej plakety. Už veľmi veľa krát som čítal a počul o tom, že pravidelným darovaním krvi si vieme zlepšiť svoje zdravie a pritom pomôcť druhým, čo to potrebujú. Tým, že daruvávam krv,  si regulujem aj hladinu železa v krvi a to je podstatné.“

Darovanie krvi Košice

Viac si o benefitoch darovania krvi môžete prečítať aj v tomto článku.

 

 

Zdroj:

Materiály použité z  University of Edinburgh .

Odkaz na časopis:

Paul R. H. J. Timmers, James F. Wilson, Peter K. Joshi, Joris Deelen. Multivariate genomic scan implicates novel loci and haem metabolism in human ageingNature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-17312-3

 

Autor: Mirek Pramuka-Empigo

Komentáre: