Káva- je dobrá, či zlá?

Zdravotné účinky kávy sú kontroverzné.

Napriek tomu čo ste počuli, existuje veľa dobrých vecí, ktoré treba povedať o káve.

Má vysoký obsah antioxidantov a je spojená so znížením rizika mnohých ochorení.

Obsahuje však aj kofeín – stimulant, ktorý môže u niektorých ľudí spôsobiť problémy a narušiť spánok.

Káva obsahuje niektoré esenciálne živiny a je extrémne bohatá na antioxidanty.

Káva je bohatá na množstvo živín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kávových zrnách.

Typická šálka kávy s objemom 240 ml obsahuje (1):

  • Vitamín B2 (riboflavín): 11% DP
  • Vitamín B5 (kyselina pantoténová): 6% DP
  • Vitamín B1 (tiamín): 2% DP
  • Vitamín B3 (niacín): 2% DP
  • Folát: 1% DP
  • Mangán: 3% DP
  • Draslík: 3% DP
  • Horčík: 2% DP
  • Fosfor: 1% DP

Káva obsahuje kofeín, stimulátor, ktorý môže zlepšiť mozgové funkcie a zvýšiť metabolizmus.

Kofeín je najčastejšie konzumovanou psychoaktívnou látkou na svete.

Nealkoholické nápoje, čaj a čokoláda obsahujú kofeín, ale najväčším zdrojom je káva.

Obsah kofeínu v jednej šálke sa môže pohybovať od 30 – 300 mg, ale priemerný pohár je niekde okolo 90 – 100 mg.

Kofeín je známy stimulant. Vo vašom mozgu blokuje funkciu inhibičného neurotransmitera (mozgového hormónu) nazývaného adenozín.

Blokovaním adenozínu zvyšuje kofeín aktivitu vo vašom mozgu a uvoľňuje iné neurotransmitery ako norepinefrin a dopamín. Tým sa znižuje únava a cítite sa viac ostražitý.

Jednoducho napísané: hlavnou účinnou látkou v káve je stimulačný kofeín. Môže spôsobiť krátkodobé zvýšenie hladiny energie, funkcie mozgu, rýchlosti metabolizmu a výkonu.

Káva môže chrániť váš mozog pred Alzheimerovou chorobou a Parkinsonovou chorobou

Alzheimerova choroba je najčastejším neurodegeneratívnym ochorením na svete a hlavnou príčinou demencie.

Štúdie ukázali, že pitie kávy má za následok zníženie rizika vzniku Alzheimerovej choroby  až o 65%.

Parkinsonova choroba je druhým najbežnejším neurodegeneratívnym ochorením a je spôsobená úmrtím neurónov generujúcich dopamín v mozgu.

Jednoducho povedané: niekoľko štúdií ukazuje, že popíjanie kávy v starobe znižuje riziko demencie, Alzheimerovej choroby a Parkinsonovej choroby.

Kávičkári majú oveľa menšie riziko cukrovky typu 2

Diabetes typu 2 je charakterizovaný zvýšenými hladinami cukru v krvi v dôsledku rezistencie na účinky inzulínu.

Toto spoločné ochorenie sa v priebehu niekoľkých desaťročí zvýšilo desaťnásobne a teraz postihuje viac ako 300 miliónov ľudí.

Zaujímavé je, že štúdie ukazujú, že kávičkári môžu znížiť riziko vzniku tohto stavu o 23 67%.

Kávičkári majú nižšie riziko ochorení pečene

Vaša pečeň je neuveriteľne dôležitý orgán, ktorý má v tele stovky rôznych funkcií.

Je citlivá na nadmerný príjem alkoholu a fruktózy.

Kávičkári majú až o 84% nižšie riziko vzniku cirhózy, s najsilnejším účinkom pre tých, ktorí pijú 4 alebo viac šálok denne.

Rakovina pečene je tiež bežná. Je celosvetovo druhou najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu. Tí, čo pijú kávu, majú až o 40% nižšie riziko rakoviny pečene.

Jednoducho napísané: konzumenti kávy majú výrazne nižšie riziko cirhózy a rakoviny pečene. Čím viac kávy pijete, tým nižšie je riziko.

Niektoré štúdie ukazujú, že kávičkári žijú dlhšie

Vzhľadom k tomu, že kávičkári majú nižšie riziko mnohých bežných, smrteľných chorôb – ako aj samovraždy – káva vám môže pomôcť žiť dlhšie.

Dlhodobý výskum u 402 260 jedincov vo veku 50 – 71 rokov zistil, že pitie kávy znižuje riziko úmrtia – počas 12 – 13 ročného obdobia štúdia.

Kofeín môže spôsobiť úzkosť a narušiť spánok

Nebolo by správne hovoriť len o dobrom bez toho, aby sme spomenuli zlé.

Pravdou je, že káva má aj niektoré negatívne aspekty, hoci to závisí od jednotlivca.

Konzumácia príliš veľkého množstva kofeínu môže viesť k nervozite, úzkosti, búšeniu srdca a dokonca k exacerbácii záchvatov paniky.

Ak ste citliví na kofeín a máte tendenciu sa nadmerne stimulovať, možno sa budete chcieť úplne vyhnúť káve.

Ďalším nežiaducim vedľajším účinkom je, že môže narušiť spánok.

Ak káva znižuje kvalitu spánku, skúste kávu ukončiť neskoro počas dňa, napríklad po 14:00 hodine.

Kofeín môže mať tiež diuretikum a účinky na zvýšenie krvného tlaku, aj keď tieto sa pri pravidelnom používaní zvyčajne strácajú. Môže však pretrvávať mierne zvýšenie krvného tlaku o 1–2 mm/Hg.

Kofeín je návykovou látkou. To môže viesť k tolerancii a dobre zdokumentovaným abstinenčným príznakom, ako sú bolesti hlavy, únava a podráždenosť.

Káva bez kofeínu sa vyrába extrakciou kofeínu z kávových zŕn použitím rozpúšťadiel. Bezkofeinová káva nemá všetky rovnaké zdravotné výhody ako bežná káva.

Ako maximalizovať zdravotné prínosy

  • nepite kávu po 14.00
  • neslaďte si kávu
  • vyberte si značku kvality, najlepšie organickú
  • nepreháňajte to s kávou, nepite jej príliš veľa
  • pridajte k vašej káve škoricu
  • pridajte kakao do kávy

Mali by ste piť kávu?

Niektorí ľudia – najmä tehotné ženy – by sa mali určite vyhnúť konzumácii kávy alebo ju prísne obmedziť.

Ľudia s úzkosťou, vysokým krvným tlakom alebo nespavosťou by tiež mali znížiť príjem kávy.

Existujú aj dôkazy o tom, že ľudia, ktorí metabolizujú kofeín, majú zvýšené riziko infarktu pri pití kávy.

Niektorí ľudia sa navyše obávajú, že pitie kávy môže časom zvýšiť riziko rakoviny.

Aj keď je pravda, že pražené kávové zrná obsahujú akrylamidy, kategóriu karcinogénnych zlúčenín, neexistuje žiadny dôkaz, že malé množstvá akrylamidov nachádzajúcich sa v káve spôsobujú škody.

V skutočnosti väčšina štúdií naznačuje, že príjem kávy nemá žiadny vplyv na riziko rakoviny alebo ho dokonca môže znížiť.

To znamená, že káva môže mať pre priemerného človeka dôležité priaznivé účinky na zdravie.

Ale ak už pijete kávu a užívate si ju, výhody zďaleka prevažujú nad negatívami.

Zdroj: https://www.healthline.com

Autor: Mirek

Komentáre: